Chilijskie smaki


Kuchnia chilijska jest w swojej formie stosunkowo prosta, ale z pewnością trafi w niejedne gusta. Za podstawowy posiłek uważa się obiad. Często podawaną zupą jest rosół z dodatkiem ziemniaków lub kukurydzy. Zwykle nie brakuje w nim kawałka mięsa w postaci wołowiny lub kury. Drugie danie składa się na przykład z ryżu i tak samo jak w zupie, wołowiny lub kurczaka. Powszechny element obiadu stanowi też kukurydza i fasola. Smaczną potrawą jest zapiekanka warzywna z kukurydzą, wołowiną oraz kurczakiem. Nazywa się ją pastel de choclo. Kolejnym prostym, ale sycącym daniem jest plaster wołowego mięsa, który smaży się razem z jajkami wbitymi na jego wierzch. W Chile do droższych potraw należą mięsa przyrządzane na różne sposoby oraz owoce morza uznawane za jedne z najlepszych na świecie. W wyszukane podniebienia pewnie trafią zupy z owoców morza. Należą do nich: sopa de mariscos oraz cazuela de mariscos. Ta ostania jest dość gęsta i bardziej przypomina gulasz, ale w menu zwykle figuruje jako zupa. Również zupy rybne są szeroko rozpowszechnione. Paila marina jest gęstą mieszanką ryb oraz warzyw przypominającą w swojej konsystencji zupę-krem. Z regionu Patagonii pochodzi gulasz składający się z ryb i skorupiaków, cielęciny oraz wołowiny. Do kompozycji dodaje się ziemniaki. Warto również skosztować tutejszych przekąsek. Niektóre z nich doskonale komponują się z wyśmienitym chilijskim chlebem. Jedną z takich przystawek jest pebre. W jego skład wchodzą drobno posiekane pomidory, czosnek i cebula, a całość łączy odrobina sosu winegret. Do obiadów podaje się znakomite chilijskie czerwone wino. Innym często stosowanym napojem alkoholowym jest pisco. Ten lokalny napój jest efektem destylacji oraz wzmacniania wina. Najczęściej stanowi składnik drinków. Tą winną wódkę podaje się często z sokiem cytrynowym, białkiem oraz cukrem pudrem. Wśród deserów królują ciasta oraz lody i oczywiście wyśmienite owoce takie jak awokado lub melony.

reprodukcje | Grecja wczasy | piec konwekcyjno parowy | zmiękczacz wody do zmywarki